Som beskrevet i Orientering nr. 38 fra Referencelaboratoriet (””Miljømåling” eller ”Orienterende støjmåling” – hvad skal de bruges til, og hvad er forskellen”) skal alle afgørelser, der træffes af tilsynsmyndigheden vedrørende ekstern støj, baseres på rapporter af typen M-ES med mindre orienterende målinger eller beregninger viser en åbenlys overskridelse eller overholdelse af støjvilkårerne. Med baggrund i bl.a. dette er Referencelaboratoriet af den opfattelse, at der i forbindelse med miljøgodkendelse af kommende virksomheder – og udvidelser af eksisterende – må benyttes de bedst tilgængelige data for de kommende støjkilder, og at man kan benytte disse som grundlag for beregninger af støjbidraget i omgivelserne som rapporteres i en M-ES-rapport. De bedst mulige støjdata kan skaffes på flere måder, fx ved at måle på tilsvarende komponenter på andre virksomheder, ved at bruge data fra egne eller andres M-ES-rapporter eller ved at bruge katalogdata eller data fra støjdatabogen. Sådanne ”andenhånds” kildestyrker skal tillægges en større standardusikkerhed end de 3-5 dB, som Orientering nr. 36 fra Referencelaboratoriet (”Usikkerhed på beregnede niveauer af ekstern støj fra virksomheder”) angiver, medmindre der er tale om veldokumenterede data. Det anbefales endvidere i resuméet og konklusionen at gøre opmærksom på, at resultatet er behæftet med en større usikkerhed end normalt, og at der bør foretages en fornyet beregning af støjbidraget efter målinger på de virkelige støjkilder, når disse kommer i drift.
FAQs
- previous post: 2007-12: En person, der bor i en etageejendom og hvis soveværelse vender ud mod en parkeringsplads, der tilhører boligselskabet, bliver generet (vækket) af støjen fra en bilvarmer (monteret i biler tilhørende beboere i ejendommen), der er startet tidligt om morgenen. Er den slags nabo-til-nabo støj reguleret?
- next post: 2007-10: I sammenbyggede huse så som rækkehuse gælder der i følge bygningsreglementet en støjgrænse på 30 dB indendørs. Hvordan skal denne grænse tolkes? Er det en maksimalværdi, en gennemsnitsværdi, hvilken midlingstid og målemetode er forudsat, hvilken afstand er skal man regne med? Samme spørgsmål omkring støjgrænseværdien udendørs som er på 40 dB. Kan en kommune give dispensation i forhold til støjkravene i bygningsreglementet, og på hvilken lovmæssig baggrund kan en kommune give en sådan en dispensation.